Serviciile noastre

Cum poți folosi fotografiile că mărturii la botez sau nuntă

Eşti în toiul pregătirilor pentru marele eveniment din viată ta, fie acesta nuntă sau botezul copilului tău. 

Ai parcurs o parte din planul pentru organizarea acestui eveniment şi ai ajuns la cea legată de mărturiile oferite invitaţilor şi în acelaşi timp divertismentul acestora la petrecerea ta.

Am să-ţi prezint în acest articol o modalitate despre care cred că te va încânta şi în acelaşi timp îţi va economisi mult timp, un pachet 2 în 1 cu ajutorul căruia vei rezolva dintr-un foc şi partea legată de animarea invitaţilor cât şi pe cea cu mărturiile oferite.

Tradiţia mărturiilor la nunţi sau botezuri

Mai întâi aş vrea să îţi povestesc un pic despre această tradiţie de a oferi mărturii la nunţi şi botezuri, un obicei străvechi originar din zona ţărilor mediteraneene şi a celor din Europa Centrală.

Obiceiul consta în oferirea unui cadou simbolic fiecărei familii sau persoane ce participa la un eveniment important precum nuntă, botez, aniversare. Tradiţia spune că în compoziţia acestor „bomboniere” în limba italiană, adoptate ca şi „mărturii” la noi, trebuie să fie incluse obligatoriu bomboane dulci glazurate, 5 la număr în general, ele simbolizând sănătate, prosperitate, fertilitate, fericire şi longevitate. 

Ele erau date tuturor invitaţilor, atât celor prezenţi cât şi trimise celor ce nu au putut participa la eveniment dar contribuiseră cu un cadou la rândul lor, în semn de recunoştinţă pentru susţinerea oferită.

Originile mărturiilor


Aparent originea cuvântului italian „bomboniere” vine de la franţuzescul „bombonnière”, mărturiile reprezentând iniţial o formă de salut iar ulterior fiind considerate ca şi aducătoare de noroc. Simbolistica lor s-a tot schimbat de-a lungul secolelor.

Spre exemplu în secolul al XV-lea în Italia atât soţii cât şi familiile lor făceau schimb de cutii ornamentate cu pietre preţioase sau pictate cu diferite figurine iar în interiorul lor erau puse ori bomboane ori zahăr.

Tot în secolul al XV-lea în Anglia au apărut aceste „sweetmeat box” numite de către ei, fiind practic nişte cutii de dulciuri confecţionate din materiale precum argint suflat cu aur sau chiar din aur masiv şi ornamentate cu pietre preţioase sau cristale. Regina Elisabeta I a primit în anul 1574 un număr impresionant de asemenea cutii de dulciuri cu ocazia Anului Nou însă odată cu trecerea timpului acestea au început să fie prelucrate din materiale ieftine, obişnuite, devenind astfel din ce în ce mai folosite, nemaifiind atât de speciale precum erau la origini.

În zilele noastre


Nu cu mult timp în urmă mărturiile erau alcătuite din 5 bomboane ce simbolizau sănătate, prosperitate, fertilitate, fericire şi longevitate, la care se adăugau combinaţii de panglică, dantelă, tul sau mătase şi un bileţel pe care erau trecute în general numele mirilor şi data evenimentului. În funcţie de zona se mai oferă obiecte mici din argint, porţelan, cristal sau chiar sticle de vin, lumânări decorative parfumate. De regulă ele se puneau pe mese în faţa fiecărei persoane sau familii, în funcţie de cum se ofereau acestea.

La noi obiceiul oferirii mărturiilor la evenimente este mai mult sau mai puţin asemănător cu cel de la origini. La nunţi invitaţilor li se pun în piept cocarde mici de flori ce simbolizează unirea tuturor participanţilor pentru a proteja şi susţine mica familie ce tocmai a luat naştere. La botezuri invitaţilor li se dau cruciuliţe prinse cu şnururi colorate simbolizând creştinarea ce tocmai are loc. În acelaşi timp în majoritatea zonelor li se oferă şi naşilor mici cadouri precum diverse accesorii ţesute manual, sticle de vin sau chiar obiecte de îmbrăcăminte.

Mărturiile la cabina foto / photo booth

După acest scurt istoric al tradiţiei mărturiilor, cum am spus mai sus urmează să-ţi prezint modalitatea de a combina mărturiile cu divertismentul şi animarea invitaţilor într-un singur „pachet”.

 Acesta este reprezantat de cabina foto (sau photo booth).


Această variantă de imortalizare a momentelor speciale a devenit din ce în ce mai raspândită şi căutată în rândul evenimentelor de orice fel. Atuul cabinei de tip photo booth este dat in primul rând de faptul că aceasta reprezintă o modalitate foarte bună de divertisment şi amuzament a invitaţilor tăi deoarece aceştia îşi fac singuri pozele, când vor, câte vor, cu cine vor şi in plus acestea sunt printate pe loc.

Fotografii cu magnet pe verso


Mai mult de atat, pozele sunt imprimate pe un material magnetic şi se pot aplica ulterior pe frigider sau pe orice altă suprafaţă metalică dar la fel de bine pot fi si inramate. Fotomagneţii pot fi cu magnet pe toată suprafaţă fotografiei sau doar o bandă magnetică aplicată pe verso. Modelele de fotomagneţi pe care le putem noi realiza sunt tip photostrips, de 5×15 cm sau fotografii clasice de 10×15 cm. Fiecare model poate fi personalizat în tematică evenimentului tău şi poate avea de la una până la patru fotografii pe acelaşi fotomagnet.

Fotografie Photo Booth cu Banda Magnetica 2*10 cm
Fotografie Photo Booth cu Banda Magnetica pe toata suprafata 5*15cm

Rame pentru fotografii


Pe lângă magnetizarea directă a fotografiilor printate, ai şi opţiunea de a oferi invitaţilor o ramă fotomagnetică. Modelele disponibile sunt din plastic transparent sau din carton iar culorile alb ivoire şi negru.


-Rama plastic si rama carton pentru photostrips

-Rama Carton pentru fotografii Photo Booth

-Placeholder pentru rama carton photosptrip

Rama plastic si rama carton pentru photostrips
Rama Carton pentru fotografii Photo Booth
Placeholder pentru rama carton photosptrip

Ambele tipuri de rame fotomagnetice au magnetul pe verso. Un avantaj al ramelor fotomagnetice este acela că pot fi aşezate de la începutul petrecerii pe mesele invitaţilor exact ca mărturiile clasice, având însă inserat un mesaj personalizat.

Invitaţii au astfel parte de distractie suplimentară la evenimentul tău şi în acelasi timp de o mărturie de nuntă/botez inedită, deosebită de cele clasice pe care majoritatea le aruncă prin vreo cutie de depozitare şi uită de existenta lor.

Așa că dacă te pregătești de botez sau nunta și ești în căutarea unor idei de mărturii originale și utile, de ce să nu combini și distracția și mărturiile sub forma unor fotografii magentice cu ramă? Ia legatura cu noi!


Îţi urez mult succes în continuare cu planificarea evenimentului tău şi în acelaşi timp sper că ţi-a fost util acest articol în vederea deciziei legată de mărturii.