Ghid

Calendarul nunților în 2020 – când să îți programezi nunta în funcție de posturi, sărbători, superstiții sau personalitate

Cel mai așteptat moment din viața ta, nunta, se apropie cu pași repezi, iar gândurile tale sunt acum îndreptate către pregătirile și organizarea acestui eveniment. Pentru că vrei ca ziua să fie nu doar perfectă, ci mai ales de bun augur pentru viitoarea ta căsnicie, ai început deja planificarea în detaliu pentru ca până și cel mai mic aspect să nu fie lăsat la voia întâmplării.

Sunt mulți pași de urmat pentru ca totul să meargă conform planului tău, însă primul este să stabilești data marelui eveniment. Alegerea zilei nunții este una dintre primele decizii ale organizării pentru că sunt mai mulți factori care determină luarea hotărârii, de la disponibilitatea închirierii unui loc, zilele nefavorabile, sărbătorile religioase importante și până la rude și prieteni.
Citește mai departe cum să alegi data ideală pentru nunta din 2020, dar și când nu este indicat să îți faci nunta.


Zilele în care NU poţi face nunta în 2020 din cauza restricțiilor religioase

Data căsătoriei este foarte importantă în tot procesul de organizare a evenimentului deoarece sărbătorile și vremea din preajma datei pe care ați ales-o îți pot da planurile peste cap, tocmai de aceea totul trebuie foarte bine cântărit încă de la început.

Iată mai jos sărbătorile creștine în care să nu faci nunta în anul 2020:

  • În toate zilele de post și în posturile de peste an:
  • În toate miercurile și vinerile;
  • De luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paști, până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 februarie – 26 aprilie);
  • În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (luni, 15 iunie – duminică, 28 iunie);
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (vineri, 31 iulie-vineri, 14 august);
  • De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (sâmbătă, 29 august);
  • În Postul Nașterii Domnului (duminică, 15 noiembrie – joi, 24 decembrie);
  • În ajunul și în zilele Praznicelor împărătești (1-2 februarie; 27-28 mai; 6-8 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
  • De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)

Acestea sunt zilele și perioadele din an în care biserica nu oficiază cununii religioase. Așadar, orientează-te după o dată apropiată acestor zile.

Cum sezonul de primavara-vara este aproape compromis de blestematia de COVID 19, mai jos aveti weekend-urile disponibile din sezonul de toamna-iarna:

Septembrie
5-6
12
19-20
26-27
Octombrie
3-4
10-11
17-18
24-25
31
Noiembrie
1
7-8
14
Dacă nu te vei orienta după calendarul creștin ortodox atunci când îți planifici nunta, atunci în alegerea datei perfecte pentru nuntă trebuie neapărat să te orientezi după sezon.  

Cum alegi data nunții în funcție de lună și anotimp?

Anotimpul poate fi un avantaj deosebit deoarece îți oferă ocazia să dictezi termenii în care va fi organizată nunta - începând de la locație până la decorațiuni și tematică.  
Cele mai populare luni pentru nunți sunt Iunie, Septembrie și Octombrie - citește în continuare și află care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui sezon.

Nunta de Primăvară (Martie - Aprilie - Mai)

Primăvara este sezonul renașterii iar semnificațiile sale sunt multiple. O nuntă primăvara poate fi de bun augur deoarece sezonul îndeamnă la un nou început. Vremea începe să se încălzească iar culorile minunate ale naturii care revine la viață pot fi optime unei nunți în aer liber.  
Cu toate acestea trebuie să ții cont că vremea este schimbătoare în timpul Primăverii iar ploile și frigul pot apărea pe neașteptate.
În cazul în care te decizi să organizezi nunta într-una dintre lunile de primăvară, asigură-te că vei putea asigura invitaților căldură și protecție împotriva vremii.
De asemenea, ține cont de postul Paștelui - unul dintre cele 4 mari posturi ale anului - care are loc în timpul acestui sezon.


Nunta de Vară (Iunie - Iulie - August)

Majoritatea oamenilor consideră vara ca fiind sezonul perfect pentru nunți. Zilele sunt lungi, vremea prietenoasă și șansele de a ploua destul de mici.  
Marea parte a nunților de vară au loc în aer liber unde invitații se pot bucura de vremea minunată. De asemenea, sezonul cald oferă posibilitatea de a fi creativ cu locația nunții - piscinele devin din ce în ce mai atractive pentru petrecerile de seară, iar în cazul în care ai ocazia să organizezi nunta lângă mare te vei bucura de un peisaj de neuitat.

Deși toate acestea sună minunat, există și dezavantaje. În primul rând vara este cel mai scump sezon pentru nunți - fotografi, cameramani și firme de catering - toate te vor costa mai mult ca de obicei. Locațiile pot fi procurate doar cu mult timp în avans deoarece majoritatea sunt rezervate.
În al doilea rând căldurile foarte mari pot deveni insuportabile. Există mereu riscul de caniculă, așa că va trebui să te pregătești cu ventilatoare.
Dacă aceste probleme nu reprezintă un inconvenient, atunci poți începe pregătirile pentru o nuntă care fără îndoială va fi memorabilă.


Nunta de Toamnă (Septembrie - Octombrie - Noiembrie)

Un sezon deosebit de frumos dar și din cale afară de capricios, toamna este mai mult sau mai puțin un risc.  
Începutul toamnei, în special luna Septembrie, poate fi perfect pentru evenimente în aer liber. Căldura din vară încă persistă dar nu mai atinge cotele caniculei. Zilele sunt mai scurte iar seara se poate face răcoare, însă într-o locație cu căldură nici nu vei simți frigul.
Un alt avantaj este că nu trebuie să îți faci griji în legătură cu sărbătorile religioase sau posturile lungi. Următorul post va fi cel al Crăciunului și acesta va începe abia în luna Noiembrie. Însă, similar cu vara, rezervările trebuie făcute cu mult timp înainte deoarece sezonul este foarte popular. Costurile nu vor fi la fel de mari ca vara, însă nici nu sunt un chilipir - va trebui să alegi cu atenție! 

Nunta de Iarnă (Decembrie - Ianuarie - Februarie)

Anotimpul nunților indoor, iarna este sezonul nunților sofisticate și confortabile. Se acordă o importanță deosebită meniurilor și decorațiunilor interioare.  
Din punct de vedere financiar, o nuntă iarna este un eveniment flexibil. Prețurile serviciilor sunt într-adevăr mai mici decât în restul anotimpurilor, însă organizarea spațiului interior și complexitatea meniurilor s-ar putea să echilibreze balanța. 
De asemenea, perioada dintre 20 Noiembrie și 20 Decembrie este definită de postul Crăciunului și Sărbătorile de Iarnă, așa că abia în Ianuarie vei putea programa evenimentul. Temperaturile scăzute s-ar putea să descurajeze invitații care au de călătorit mult, așa că nu ar fi idee rea deloc să alegi o locație favorabilă tuturor.  
Cu toate acestea, pentru cei care își doresc o nuntă intimă și călduroasă, iarna s-ar putea să fie sezonul perfect!


După ce v-ați ales perioada propice care corespunde tuturor exigențelor voastre, dar care se adaptează și bugetului prevăzut, este timpul să conturați modul în care momentul unirii destinului vostru se va desfășura.

Toate cuplurile visează la o nuntă perfectă, unică, un moment pe care să și-l amintească pentru tot restul vieții. Perfecțiunea este văzută diferit de fiecare persoană în parte, iar diferența de opinie apare mai ales între generații. De aceea, există de regulă două tipuri de nunți: cea clasică și cea modernă.

Faceți o nuntă “altfel” sau o nuntă tradițională?

Indiferent de sezonul pe care îl alegi, cel mai important moment din viața ta va avea câteva caracteristici definitorii care îi vor conferi acea tentă de unicitate și care îl vor transforma într-unul cu adevărat marcant pentru invitați. De cele mai multe ori diferențele de viziune despre cum va arăta nunta voastră vor apărea între generații, unii dintre voi fiind înclinați să optați fie pentru nunta tradițională, fie pentru cea modernă.  

Orice ai alege, asigură-te că vei bifa unele cele mai importante aspecte care caracterizează cele două tipuri de nuntă sau poți crea un mix între cele două pentru a îmbina tradițiile la care ții cu decorurile de vis la care visezi dintotdeauna.

Nunta clasică

Nunta clasică este caracterizată în primul rând prin respectarea obiceiurilor tradiționale specifice zonei din care provin nuntașii. Spre exemplu, în Moldova nunta durează 3 zile, mirii pot avea mai mulți nași, iar înainte de hora miresei, care precede plecarea spre biserică, nașa rupe un colac deasupra capului ei.
În Maramureș, spre deosebire de alte regiuni, se pune mai mult accent pe tradiții și astfel sunt întâlnite, printre altele, steagul ornat cu clopoței și eșarfe, pregătirea zestrei miresei, iar la biserică mirii vin cu alai separat.

În zona Olteniei sunt foarte cunoscute obiceiuri precum fedeleșul, udatul miresei, împodobitul bradului cu fructe și cozonaci, iar nașii de cununie sunt de obicei nașii de botez ai mirelui.
Din aceste obiceiuri tradiționale regăsești și câteva datini comune în majoritatea regiunilor precum: bărbieritul mirelui, aranjarea miresei, prezența bradului ca simbol al prosperității, jocul găinii, voalul miresei, furatul acesteia, iar în următoarea zi după nuntă mâncatul ciorbei de potroace.

Nunta modernă

Pe de altă parte, nunta modernă nu ține cont de majoritatea tradițiilor întâlnite la cea clasică. Românii au început să se inspire în ultima vreme din ce în ce mai mult după modelul altor țări, așadar aleg să facă cununia religioasă și petrecerea de nuntă în locuri mai puțin obișnuite: plaje la malul mării, dealuri înverzite, păduri sau curți maiestoase ale castelelor. Ideea este că oamenii au început să se orienteze mai mult către locuri deschise, în natură, unde peisajul ajută ca momentul să fie unul cu adevărat unic.

Când cele două tipuri de nunți se întâlnesc

Pentru cei ce doresc să îmbine clasicul cu modernul, soluția există.

La Photosnacks am avut onoarea să fim părtași la un asemenea eveniment care a surprins într-un mod plăcut prin originalitatea și noutatea ideii lui. A fost o nuntă de tip 2 în 1 pentru a mulțumi în aceeași măsură persoanele ce preferă clasicul cu cele ce preferă modernul.
În prima zi a fost organizată cununia civilă împreună cu cea religioasă în minunatul peisaj înverzit al grădinii unui palat. Spre deosebire de cununia clasică unde invitații stau în picioare, aici au avut scaune așezate pe gazon, totul desfășurându-se într-o atmosferă de poveste. La finalul ceremoniei, în semn de prosperitate și libertate, au fost eliberați spre cer 24 de porumbei albi, numărul lor semnificând ziua în care mirii s-au cunoscut.
Ulterior, invitații au intrat în salonul palatului unde a început petrecerea. Pe parcursul acesteia au avut loc diverse obiceiuri tradiționale, dansuri populare și mâncare cu specific românesc.
În a doua zi, seara, a urmat petrecerea nunții exclusiv de tip modern. Mirii au închiriat două autocare și au rezervat o plajă la malul Marii Negre, destinația finală a distracției lor împreună cu invitații. Ținuta obligatorie, casual, a făcut ca petrecerea să fie una de neuitat, lumea savurând muzica mixată de DJ, băuturile exotice, nisipul fin și baia în apa caldă a mării.
Indiferent de data aleasă de voi, locul sau stilul în care vreți să se desfășoare evenimentul, merită să luați în considerare și închirierea unui Photo Booth Photosnacks. Este o variantă de păstrare a momentelor speciale ce a devenit un must-have și este foarte apreciată în rândul evenimentelor de orice fel.
Dacă după momentul în care ai luat în calcul sărbătorile ortodoxe ai ajuns să ai o imagine clară asupra perioadelor și datelor calendaristice în care poți să îți organizezi nunta dar încă nu te-ai hotărât la o dată anume, îți sugerez să ai în vedere un aspect important și anume includerea factorului zodiacal ce te poate ajuta să îți potențezi la maximum marea zi a vieții tale. 

Planificarea nunții în funcție de zodie

Zodia în care te-ai născut poate influența alegerile pe care le faci, iar organizarea nunții într-o perioadă de bun augur te ajută să transformi acest nou început alături de iubit/iubită într-o poveste frumoasă de dragoste.  
Află în continuare când să te căsătorești în funcție de semnul zodiacal sub care te-ai născut.

1. Vărsător

Vărsătorii sunt persoane care prețuiesc independența personală și au nevoie de mult spațiu de mișcare. Acesta este un prim indiciu că nunta trebuie organizată într-o locație spațioasă și aerisită, de preferat apropiată de apă.  
Un climat aerisit și proaspăt îl va avantaja pe Vărsător să fie în cea mai bună formă a sa. Din acest motiv Primăvara este anotimpul perfect pentru nuntă.

2. Pești

Un alt semn de apă, Peștii sunt visătorii zodiacului și au nevoie de o nuntă care să le satisfacă firea romantică.
Nunta lor va fi una de basm, cu nenumărate detalii și o mulțime de invitați. Deoarece nu îi deranjează frigul iar peisajul răpitor al iernii îi atrage, acest sezon pare a fi perfect pentru nuntă.

3. Berbec

Impulsiv și doritor de aventură, Berbecul nu va fi mulțumit cu o nuntă convențională. Prin firea sa își dorește să fie mereu surprins așa că va oscila mult înainte de a alege data care i se pare lui perfectă.
Semn de pământ, în puternică legătură cu natura, Berbecul este avantajat de nunțile în sezonul cald. Vara este perioada ideală dar și începutul toamnei îl va atrage.

4. Taur

Cerebrali și bine ancorați în realitate, Taurii cântăresc cu mare atenție toate variantele și aleg perioada care rezonează cel mai bine cu nevoile lor.  
Pasionați de natură, își vor dori cu siguranță o nuntă în aer liber. Dar cum căldura excesivă îi epuizează, nu rămâne decât toamna sau primăvara. 

5. Gemeni

Personalități duale, Gemenii se vor răzgândi de nenumărate ori până când se vor decide la o dată finală. Și chiar și atunci vor avea îndoieli.  
Cu toate acestea, Gemenii iubesc natura și căldura, așa că primăvara sau vara reprezintă o perioadă ideală pentru ei.

6. Rac

Sensibilii Raci își doresc să fie înconjurați de toate persoanele dragi și suferă dacă cineva nu poate ajunge la eveniment. De asemenea, ei sunt atașați de absolut orice ține de trecutul și proveniența lor, așa că vor alege mereu familiarul.  
Luna Iulie îndeplinește condițiile esențiale. Căldura de afară și sentimentul de sărbătoare vor transforma nunta lor în cel mai frumos eveniment al anului.  

7. Leu

Leii pun mare preț pe impresia care o fac, așa că își doresc mereu să surprindă lumea. Vor alege să își facă nunta în locuri inedite - la munte sau pe o plajă.  
Lunile de iarnă le oferă nenumărate posibilități de a fi creativi. Decembrie și Ianuarie sună bine. 

8. Fecioară 

Persoanele născute în zodia Fecioarei au un spirit practic și vor organiza evenimentul până în cele mai mici detalii. De asemenea vor cântări toate aspectele și se vor orienta în funcție de buget, necesități și practicalitate.  
Lunile care se află în afara sezonului - precum Ianuarie sau Martie - sunt pe placul lor.

9. Balanță

Echilibrați, eleganți și pasionați de lucrurile bine făcute, cei născuți sub semnul Balanței își doresc nunta perfectă, așa că o plănuiesc cu pasiune.  
Acestor persoane le place sezonul cald, sunt atrași de mare și vegetație iar nunta lor trebuie să fie în strânsă legătură cu natura. Din acest motiv, primăvara târzie este perioada perfectă pentru nuntă.

10. Scorpion 

Acești nativi adoră să facă și să cheltuie bani așadar la nunta Scorpionilor nu vor fi făcute economii. Visează probabil dintotdeauna la acest eveniment iar atenția pe care o vor acorda la detalii este nemăsurată.  
Sezonul cel mai aglomerat, vara, este întocmai pe placul lor. Au variante din care pot alege și nu vor duce lipsă de profesioniști care să îi ajute cu organizarea.

11. Săgetător 

Neînfricați și pasionați de aventură, Săgetătorii ar prefera mai degrabă să plece direct în luna de miere decât să se obosească cu planificările pentru nuntă. În ciuda acestui lucru sunt conștienți că trebuie să o facă așa că vor încerca să simplifice procesul cât de mult se poate. 
Luna Ianuarie este ideală deoarece este în afara sezonului, serviciile și locația sunt ușor de rezervat iar costurile sunt substanțial mai mici.

12. Capricorn

Adesea măcinați de nesiguranță, Capricornii caută să mulțumească pe toată lumea, iar abia apoi pe ei însăși. Din acest motiv nunta lor se va plia mai mult pe abilitatea invitaților de a participa la eveniment.  
Din acest motiv este recomandată o perioadă mai puțin aglomerată precum sezonul de Primăvară.
Astrele în ascendentul cărora te-ai născut pot avea o influență destul de importantă asupra parcursului vieții tale, dar și numerele pot juca un rol semnificativ. Dacă vrei să ai siguranța că ai făcut alegerea cea mai potrivită, poți arunca o privire asupra semnificațiilor cifrelor și în funcție de acest aspect vei lua o hotărâre bine cântărită. 

Cum alegi data nunții în funcție numerologie?

Ziua nunții trebuie să fie una de bun augur, așa că de ce să nu iei în calcul toate detaliile? Data nunții este foarte importantă, deci te poți orienta și după semnificația numărului. Orice ca sa îți meargă bine în căsnicie! 

Numărul special se deduce din suma tuturor cifrelor datei stabilite. Un exemplu simplu vă va ajuta să înțelegeți metodologia. O nuntă stabilită pe data de 11 Iunie 2020 va avea următorul număr special: 1+1+0+6+2+0+2+0 = 12 iar apoi va fi din nou calculată suma 1+2 = 3. Astfel, numărul tău special va fi 3.
În continuare vom detalia ce semnificație are fiecare număr pentru ca tu să știi care este cel mai favorabil număr pentru tine.
1 - Numărul 1 sugerează un mariaj de succes deoarece cifra este dominată de către Soare. 1 reprezintă simbolic începutul precum și singularitatea. Tu și partenerul tău veți acționa precum unul și acest lucru va asigura succesul relației. Cifra 1 simbolizează maturitate emoțională și înțelegere, rețeta perfectă pentru armonia în cuplu.  
Dezavantajul constă în faptul că 1 este o cifră individualistă și în cazul în care obiectivele voastre nu sunt comune, fiecare se va concentra pe planurile sale. Pe termen lung acest lucru poate duce la înstrăinare. Fiți flexibili și uniți și totul va decurge perfect! 
2 - Cifră a dualității și a cuplului, 2 sugerează că veți porni la drum ca o echipă. Dacă alegi numărul doi, nunta voastră va fi ori foarte privată ori plină de invitați. Viitorul relației voastre este dual - perioadele vor oscila, uneori vă veți înțelege perfect, iar în alte ocazii nemulțumirile vor fi intense.  De asemenea, sub auspiciile numărului doi vă puteți bucura de un număr mai mare de copii care vor aduce fericire în viața voastră.  Viața de cuplu va funcționa bine atât timp cât există comunicare și muncă în echipă!  
3 - Numărul 3 este considerat în multe culturi o cifră benefică. Chiar și în religia ortodoxă, cifra 3 este asociat cu Sfânta Treime. Pe de altă parte, 3 poate fi asociat și cu influențe nedorite în relație.
Poate amândoi sunteți prea preocupați cu ce familia sau prietenii cred despre relația voastră. O fostă aventură care încă nu a murit se poate întoarce mereu în viață. O zi de nuntă dominată de cifra 3 se poate dovedi a fi o dezamăgire dacă sunteți încă un cuplu tânăr care nu a avut ocazia să se cunoască. Numărul trei se află sub auspiciile lui Jupiter, așa că vă puteți aștepta la mulți copii sau membri ai familiei care să trăiască sub acoperișul vostru.  
4 - Semnificația numărului 4 constă în loialitate și dăruire în totalitate. Unul dintre membri va trebui să renunțe la viața profesională în favoarea celuilalt. Acest gest nu va trece neobservat, iar prin succesul unuia dintre parteneri se va construi succesul cuplului.
Vă veți susține mereu unul pe celălalt chiar dacă activitățile zilnice diferă. O căsnicie începută sub influența numărului 4 are mari șanse de reușită. Din nou, comunicarea este crucială deoarece fiecare trebuie să afirme clar ce își dorește de la mariaj.
5 - Sub cifra 5 își vor uni destinele două persoane active pentru care monotonia și plictiseala pot fi fatale. Este recomandat să vă dezvoltați atât pasiuni comune, cât și hobby-uri individuale deoarece în lipsa unei vieți active veți ajunge să vă certați.
Călătoritul va fi una dintre cele mai mari pasiuni ale voastre și ceea ce vă va aduce mereu împreună. La fel și planificarea - totul va fi plănuit: prima casă, când vor apărea copiii și chiar și numărul lor.
6 - Este o cifră a dominației ceea ce înseamnă că veți încerca mereu să depășiți reușitele celuilalt. Cu toate acestea veți avea o relație foarte strânsă, bazată pe respect reciproc și o dragoste sinceră.
Șase nu este o cifră a compromisului, așa că te poți aștepta la certuri furtunoase și neînțelegeri. Aici va trebui să intervină maturitatea emoțională și sentimentele puternice pe care le aveți. Cei care aleg cifra 6 sunt spontani și nerăbdători să înceapă viața de cuplu. Dominați de o mare dragoste, ei se vor susține mereu și vor fi părinți grozavi.  
7 - Ambiție, vitalitate și disciplină - acestea sunt caracteristicile celor care se căsătoresc sub auspiciile numărului 7. Sunteți siguri pe abilitățile voastre personale precum și pe relația voastră și veți înfrunta toate obstacolele împreună.
Cu toate acestea există și dezavantaje precum schimbări bruște ale stării de spirit și ale personalității. În anumite zile ți se va părea că te-ai trezit alături de un străin. În aceste momente trebuie să recurgi la răbdare și înțelegere pentru a-l ajuta pe celălalt să depășească pasa proastă.
8 - Un număr foarte puternic care, ca și 2, este dominat de dualitate. Partenerul tău va fi o reflexie a ta, iar sexul este un element foarte important în relație.
Persoanele care se căsătoresc în numărul special 8 sunt acelea care s-au îndrăgostit la prima vedere și profită de fiecare ocazie să își demonstreze iubirea. Veți fi inseparabili!  Este de bun augur pentru persoanele care petrec foarte mult timp împreună, lucrează împreună sau construiesc o afacere de familie.  
9 - O cifră dificilă, care va domina o relație nesigură și cu obstacole frecvente. Succesul nu este imposibil dar cu siguranță va trebui să munciți pentru el.
9 definește o relație care a trecut prin multe și în ciuda tuturor obstacolelor s-a concretizat în mariaj. Doar că acum începe o etapă și mai dificilă care va necesita sacrificii și comunicare.
O dragoste mare va triumfa, dar pentru acest lucru este nevoie ca ambii membri să se susțină și înțeleagă unul pe celălalt.

În final

Fie că o să optați pentru o nuntă în stil clasic, fie pentru una în stil modern, acum știți când să stabiliți o dată ideală pentru evenimentul vostru, fie că o veți face în funcție de calendarul Ortodox sau de modul în care doriți să arate nunta. Începeți din timp planificarea și totul va ieși așa cum ați visat dintotdeauna.